Wat is een warmtepomp?

Wanneer er tegenwoordig wordt gesproken over duurzame en besparende energie worden warmtepompen meestal in dezelfde adem vernoemd. Maar wat is dat nu juist, zo’n warmtepomp? 

Warmtepompen maken gebruik van hernieuwbare energie die afkomstig is uit de omgeving en vaak gepaard gaat met onuitputtelijke en constante bronnen: de aardbodem, het grondwater, de zon en de omgevingslucht. Met deze energie kan je je woning en sanitair water opwarmen. Ook andere zaken zoals je zwembad energiezuinig opwarmen of je huis zelfs afkoelen kan door middel van bepaalde warmtepompsystemen. Hierdoor worden het gebruik van fossiele brandstoffen en de uitstoot van schadelijke CO2 drastisch beperkt.

Een warmtepomp wekt maar liefst tot 80% van zijn geproduceerde warmte op uit hernieuwbare energie. Voor de overige 20% heeft dit systeem elektriciteit nodig. Daardoor is een warmtepomp een energiezuiniger, ecologischer en op langere termijn ook goedkoper alternatief voor cv-ketels op gas of mazout. Met een warmtepomp is je verwarmingsinstallatie helemaal klaar voor de toekomst.

Wat is een warmtepomp?