Hoe gaan we te werk?
Budget en intake
Alles start bij een goed gesprek. Graag horen we meer over je project, je persoonlijke wensen en je budget. Ben je op zoek naar een duurzame manier om warm sanitair water te voorzien? Of wil je je kantoren efficiënt koelen en verwarmen? Tijdens de eerste kennismaking bekijken we samen wat de mogelijkheden zijn.
Aan de hand hiervan kunnen we je eerste gedacht geven van het nodige budget. Dat is onder andere afhankelijk van je noden, de oppervlakte van je project en vooral de locatie. Deze laatste zal beslissen hoe diep, veel en ver er mag geboord worden en dus hoeveel aansluit- en afdekwerk er zal nodig zijn. Gelukkig zijn er ook nog enkele mogelijke premies die je investering nog meer de moeite waard kunnen maken. We bekijken het graag samen met jou!
Maak alvast een eerste berekening met onze handige berekeningstool.
Vergunningen
Om verder te gaan is het belangrijk om te weten of je al dan niet een vergunning nodig hebt om je geothermische warmtepomp te laten plaatsen. Vaak volstaat immers een meldingsplicht.
Voor het boren van een warmtepompinstallatie heb je geen individuele bouwvergunning nodig, maar in sommige gevallen wel een afzonderlijke milieuvergunning.
Wanneer er verticale boringen worden uitgevoerd voor het plaatsen van een geothermische warmtepomp moet je in bepaalde gevallen beschikken over een milieuvergunning. Hiervoor zijn wettelijke dieptecriteria vastgelegd, die worden bepaald naargelang bodemkenmerken en grondwaterhuishouding. Ook wanneer er een bodemwarmtewisselaar wordt gebruikt die een warmtegeleider met gevaarlijke stoffen bevat is dergelijke vergunning vereist.
De noodzaak van een vergunning hangt meestal samen met de locatie van je project. Via de database van Vlaamse ondergrond kan je nagaan hoe ver jij kan boren zonder dat een vergunning moet worden aangevraagd: https://tool.smartgeotherm.be/geo/alg
Beantwoord je niet aan bovenstaande criteria dan geldt er geen vergunningsplicht, maar misschien wel een meldingsplicht. Dit is het geval wanneer je warmtepomp een totale drijfkracht heeft van meer dan 5 kW of wanneer er gebruik wordt gemaakt van een verticale bodemwarmtewisselaar en er tot max. 50 meter diepte wordt geboord.
Twijfel je? Wij informeren je graag over welke aanvraag je precies moet doen. Zijn er geen specifieke plichten nodig, dan kunnen we er meteen invliegen.
Boringen
Zodra het administratieve luik erop zit, is het tijd om te boren. Zoals gezegd hangt er bij boringen heel veel af van de locatie waar we moeten boren. Afhankelijk van de boorlocatie bestaat er immers een dieptecriterium. Dit houdt in dat er per regio wordt bekeken hoe diep we mogen boren, en hoeveel boringen er per werf mogen plaatsvinden.
Voor ruimteverwarming en warm sanitair water van een standaardwoning volstaan doorgaans 2 boringen met een diepte van 80 à 120m. De afstand tussen de boringen bedraagt dan minstens 6 à 7 meter. Er wordt wel eens gedacht dat deze werken weken in beslag nemen, maar In normale omstandigheden kunnen we de boorwerkzaamheden uitvoeren op 1 à 2 werkdagen.
Installaties
Het enige wat ons verder nog rest is de plaatsing van de geothermische verwarmingsinstallatie. Dit gebeurt zodra alle andere elektriciteits- en watervoorzieningen zijn aangesloten. Eenmaal dit is gebeurd kunnen onze verwarmingsinstallateurs en koeltechniekers aan de slag met het installeren en opstarten van de warmtepomp.
Na een laatste controle van alle verbindingen, stellen we samen met jou alles in naar jouw persoonlijke wensen. Een duidelijke uitleg moet je in staat stellen om te begrijpen hoe het systeem functioneert, en hoe je zelf je binnenklimaat én wooncomfort kunt aansturen.
Achteraf
Het zit erop: je kan nu zorgeloos genieten van alle voordelen die je geothermische warmtepomp je kan bieden. Heb je toch nog vragen, of duiken er onverwachte complicaties op? Aarzel dan niet om ons te contacteren en onze medewerkers gaan meteen aan de slag om je in raad en daad bij te staan.