- Home
- Geothermie
- Horizontale captatie
Horizontale captatie
Horizontale captatie is een van de technieken die gebruikt wordt bij geothermische warmtebronnen. Door middel van een ingenieus buizensysteem op beperkte diepte wordt aardwarmte aan de bodem onttrokken en via de warmtepomp gebruikt om je woning of sanitair te verwarmen.
Werking van horizontale captatie
Hoewel er eigenlijk geen boringen aan te pas komen bij deze vorm van geothermie, wordt horizontale captatie ook vaak verkeerdelijk horizontale boringen genoemd. Bij deze captatievorm wordt er een gesloten circuit van buizen aangelegd in je tuin op een diepte van 75 tot 150 centimeter. Minder diep begraven zou de kans op beschadiging door vorst vergroten. In dit systeem van buizen, ook wel geolussen en warmtecollectoren genoemd, circuleert er voortdurend water richting de warmtepomp. Dit water werd eerder door de aanwezige aardwarmte naar een hoge temperatuur gebracht. Bovendien bevat het toegevoegde antivries om aantasting door temperatuurschommelingen tegen te gaan.
Eenmaal de warmtepomp het water heeft opgepompt, onttrekt hij de warmte aan de vloeistof en zal hij ze naar een nog hogere temperatuur brengen. Het afgekoelde water dat overblijft, wordt opnieuw naar de tuin gestuurd waar het zich langzaamaan kan opwarmen onder invloed van zon, neerslag en andere factoren.
Om gebruik te kunnen maken van deze techniek is ruimte dus belangrijk. Een minimale oppervlakte van 250m² wordt aangeraden. Bovendien is het raadzaam om beplanting en bebouwing van de bovengrond te vermijden. Diepgewortelde planten kunnen het systeem beschadigen en het nodige water onttrekken aan de ondergrond. Bebouwing kan er dan weer voor zorgen dat de bodem onvoldoende wordt vrijgesteld aan externe factoren om te kunnen opwarmen. De precieze diepte waarop men boort is voornamelijk afhankelijk van de vochtigheid van de ondergrond. Hoe natter de bodem, hoe hoger het mogelijke rendement. Uiteraard zijn installatiekosten hiervan ook afhankelijk.
Voordelen van horizontale captatie
Wanneer je vergelijkt met een verticaal captatienet zijn de installatiekosten iets goedkoper. Dit komt omdat er minder diep in de grond moet gegraven worden en bovendien er ook gewoon minder boringen moeten gebeuren. Bovendien heb je ook zelden een vergunning nodig bij horizontale captatie.
In het algemeen heb je bij geothermische warmtepompen een hoger rendement dan bij andere warmtepompen. Dit is afhankelijk van de soort captatie, de gebruikte pomp en enkele andere factoren. Bij horizontale captatie ligt het rendement wel lager dan bij verticale, maar het blijft wel erg constant. De opbrengst ligt gemiddeld rond 25W/m².
De energie die door de ondiepe captatie wordt onttrokken, wordt door tal van andere factoren terug aangevuld. De bodemtemperatuur herstelt immers heel snel door de invloed van de zon, regenval en buitenlucht. Dit zorgt dat je onophoudelijk gebruik kan maken van geothermie bij horizontale captatie.
Eenmaal het captatienet in de grond is geplaatst, heeft het geen verder onderhoud meer nodig. Dit zorgt ervoor dat deze horizontale variant een hoge bedrijfszekerheid heeft. Daarnaast kent het ook nog eens een lange levensduur.
Nadelen bij horizontale boringen
Het grote nadeel van het uitgebreide buizennetwerk bij horizontale captatie is de grote oppervlakte die er nodig is om het systeem te kunnen plaatsen. Om een woning van 200m² te kunnen verwarmen, is er een net nodig van ca. 250m². Dit is voor velen niet haalbaar.
In vergelijking met verticale captatie ligt het rendement lager. De temperatuur op de beperkte diepte ondergaat nog steeds de temperatuurschommelingen die zich boven het aardoppervlak voordoen. Vooral strenge winters kunnen zo een stevige invloed hebben. In ieder geval blijft het rendement wel hoger dan bij andere soorten warmtepompen.
Hoewel we te maken hebben met een duurzame energiebron met heel wat mogelijke financiële voordelen en lagere installatiekosten dan bij verticale captatie, is er toch nog steeds sprake van een aanzienlijke investering. De voordelen die achteraf volgen en de uiteindelijke terugverdientijd kunnen hier wel een pleister op de wonde zijn.